Vodeni sportovi

Debitanti razbili Rumunje i Španjolce

Ivor Krapac, Hrvoje Vuković, Tea Lokas, Vedran Babić • petak, 04.07.2008.
Debitanti razbili Rumunje i Španjolce
Foto: Kristijan Komarica

Otvaranje Europskog prvenstva u Malagi donijelo je i prvo iznenađenje. Prvo su se Grci lako razračunali sa Slovacima, da bi potom Makedonci u svom debiju sa 10:6 porazili favoriziranu Rumunjsku. Srbi su uvjerljivom pobjedom započeli s obranom naslova, Talijani su lako svladali Ruse, a u drugom derbiju dana Crna Gora porazila je domaćina Španjolsku...

Grčka - Slovačka

Teški poraz pretrpjeli su igrači Slovačke već na otvaranju natjecanja. Iako nisu veliki favoriti za medalje, Grcima nije trebalo puno snage za prolom reprezentacije trenera Nakića i osvajanje prva tri boda na prvenstvu. Nakon poluvremena ekipa Slovaka zapravo nije imala što više raditi u bazenu, obzirom da su većinu (dva od tri) svojih pogodaka zabili u prve dvije četvrtine.

S druge strane, momci s Olimpa raspucali su se nakon odmora povisivši tako do kraja prednost s 5:2 na ogromnih 12:3, rezultat koji govori više od riječi. Glavna zvijezda grčke reprezentacije, Georgios Afroudakis zadovoljan je početnom pobjedom: "Prva utakmica je uvijek najteža jer ekipa još nije uigrana, a mi smo morali igrati prvi. No, igrali smo zaista dobro, a naša najbolja linija danas bila je obrana. Iako imamo jako tešku skupinu želimo proći dalje, među najboljih šest."

Europsko prvenstvo, skupina A, 4.7.:
Slovačka - Grčka 3:12 (1:2, 1:3, 0:2, 1:5)

Crna Gora - Španjolska

Crnogorci su s velikim nacionalnim zanosom došli na ovo natjecanje i odmah u prvoj utakmici pokazali koliko vrijede. Domaćini Španjolci, također izuzetno motivirani pred svojom publikom, nisu se snašli protiv kvalitetnijih gostiju. Španjolci su držali minimalnu prednost tokom prve dvije četvrtine, no Crnogorci su ih svaki put uspješno lovili i na poluvrijeme se odlazi sa 3:3. U nastavku, domaćini prvi put dolaze do plus dva (5:3), ali u posljednjih osam minuta opet se ulazi s izjednačenim rezultatom (5:5). A u tom periodu kada se lomila utakmica, više hrabrosti i koncentracije pokazali su Crnogorci koji prvi put dolaze do vodstva i na kraju slave sa 8:7. Španjolcima je ovo bila jedna od ključnih utakmica i sutra će se morati vaditi protiv nas, dok je Crna Gora napravila možda i ključan korak prema četvrtfinalu. A s obzirom na snagu druge skupine, smiješi im se i ulazak među četiri najbolja.

Izbornik Španjolaca, Rafael Aguilar izjavio je kako su "ušli u utakmicu prenervozno te da se to odrazilo na cijeli susret, pošto kasnije jednostavno nisu mogli naći pravi ritam". Njegov kolega s druge strane, Petar Porobić, imao je razloga za zadovoljstvo: "Iako je to bila prva utakmica Crne Gore na EP-u u povijesti, nisam bio nervozan, jer sam u karijeri prošao puno velikih susreta. Igrali smo dobro danas, no nalazimo se u strašno jakoj skupini i naš sljedeći protivnik Grčka nije nimalo bezopasna".

Europsko prvenstvo, skupina A, 1.kolo, 4.7.:
Španjolska - Crna Gora 7:8 (1:1, 2:2, 2:2, 2:3)

Makedonija - Rumunjska

U svom prvom nastupu na Europskom prvenstvu Makedonci su upisali i prvu pobjedu, posve zasluženu. Bolje su otvorili susret, te su već nakon prve četvrtine imali prednost od 3:1. Napadačka igra nastavila se i u drugoj četvrtini u kojoj je ravnomjerno raspodijeljeno šest pogodaka, tako da je rezultat na poluvremenu glasio 6:4 za Makedoniju. U drugom dijelu utakmice autsajderi su u potpunosti nadigrali Rumunje, dopustivši im samo tri pogotka za konačnih 10:6.

Najefikasniji u sastavu Makedonije bio je Nebojša Milić, član talijanskog Salerna, koji je postigao čak šest pogodaka. Izbornik Ljubiša Mečkić bio je očekivano oduševljen: ''Ovo je bila prva utakmica naše mlade države na Europskom prvenstvu i odmah smo pobijedili! Naravno da se želimo nametnuti u samom vrhu, ali utakmice protiv Srbije, Mađarske ili Italije i dalje nam predstavljaju veliki izazov, tako da možda neću očekivati mnogo od svojih igrača u tim utakmicama.''

Europsko prvenstvo, 1. kolo, skupina B, 4.7.:
Makedonija – Rumunjska 10:6 (3:1, 3:3, 3:2, 1:0)

Srbija - Njemačka

Izabranici Dejana Udovičića potpuno su nadigrali Nijemce na početku puta prema željenoj obrani naslova osvojenog prije dvije godine u Beogradu. Možda i osokoljeni nešto boljim vijestima oko teškog zdravstvenog stanja Danila Ikodinovića, stradalog u prometnoj nesreći, aktualni europski prvaci slavili su sa 17:5, a glavni adut na putu do visoke pobjede bio je peterostruki strijelac Aleksandar Šapić.

"Nijemci su nas pomalo iznenadili, nisu toliko loši koliko govori rezultat. Nedostaje nam Ikodinović, jedan je od naših najvažnijih igrača, ovdje igramo za njega", kazao je izbornik Udovičić nakon uvjerljivog otvaranja, dodajući da im je ovo EP dosta značajno bez obzira na dolazeće Olimpijske igre u Pekingu. Idući test forme branitelja naslova bit će subotnji ogled (9,30 h) s danas iznenađujuće dobrim Makedoncima.

Europsko prvenstvo, 1. kolo, skupina B, 4.7.:
Srbija - Njemačka 17:5 (2:1, 5:1, 6:2, 4:1)

Rusija – Italija

Talijani su dugo lomili otpor solidnih Rusa. Prvo poluvrijeme završilo je 3:3, da bi u nastavku favoriti podigli tempo, postigli čak devet pogodaka i s uvjerljivih 12:6 osvojili prva tri boda. Felugo s četiri i kapetan Calcaterra s tri pogotka bili su nerješiva enigma za momčad Višeslava Sobčenka, koja sutra mora pobijediti Njemačku ako želi zadržati kakve takve šanse za polufinale.

’’Imali smo malo problema u početku jer nas je mlada momčad Rusije iznenadila, no do kraja utakmice smo se ipak popravili’’, rekao je Calcaterra, dok je izbornik Paolo Malara bio zadovoljan, napomenuvši kako napadi s igračem više moraju biti bolji. Za kraj, dodajmo i kako je ovu utakmicu odsudio naš Luko Vuletić u paru s crnogorskim kolegom.

Europsko prvenstvo, 1. kolo, skupina B, 4.7.:
Rusija – Italija 6:12 (1:1, 2:2, 1:5, 2:4)

EP 08., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Slovačka3:12Grčka
Mađarska10:9Hrvatska
Španjolska7:8Crna Gora
1Mađarska 554:32+2212
2Crna Gora 548:37+1112
3Hrvatska 552:38+1410
4Španjolska 542:38+46
5Grčka 542:41+14
6Slovačka 519:71-520

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!