Zimski sportovi

Ekspedicija na Himalaju

Sportnet • ponedjeljak, 26.05.2008.

Na visini od skoro osam tisuća metara, gdje lete mlazni zrakoplovi, gdje je tlak zraka trostruko niži nego na morskoj površini, gdje ima samo 30% kisika, gdje su temperature i do - 50oC, a vjetrovi pušu preko 200 km/h, ne može biti lako. Potrebno je mnogo opreme, fizičke i psihičke spreme ali i novca da bi se ostvario konačni cilj - uspon na 7937 metara visok Annapurna II....

Slika 1 od 2.

Ekspedicija, u organizaciji Sportsko penjačkog kluba Ogulin, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog planinarskog saveza, sastavljena od desetak alpinista, većinom članova ŠPK 'Ogulin', ujedno i pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Ogulin, te nekoliko članova PDS (Planinarsko Društvo Sveučilišta) 'Velebit' Zagreb i drugih planinarskih društava pokušat će osvojiti Annapurnu II, 16.vrh po visini u svijetu, na koji se do sada nije popeo niti jedan hrvatski alpinist, a kuriozitet je da su ga osvojila samo šestorica penjača.

Slika 2 od 3.

Lanac Annapurne je dug 55km i na toj dužini nigdje se ne spušta ispod 5500m. Glavni, zapadni, vrh je Annapurna I (8091m), prvi od 14 vrhova iznad 8 tisuća metara visine na koji je stala ljudska noga (1950.g). Najistočniji vrh ovog moćnog planinskog lanca je Annapurna II (7937m), koji je prvi put osvojen 1960. godine i sada je cilj ogulinske alpinističke ekspedicije u Himalaju.

Slika 3 od 4.

Najveći problem kod uspona na Annapurnu II je savladavanje 3km dugog i napornog grebena iznad 7000m visine, gdje se i pri povratku s vrha treba penjati, što znatno usporava i otežava povratak te predstavlja poteškoću i opasnost za već iscrpljene penjače. Zbog tih teškoća ovaj vrh je vrlo rijetko posjećen.

Slika 4 od 5.

Specifičnost pohoda je i sekundarni cilj – osvajanje usputnog vrha Annapurna IV (7525m) sa kojeg će se nekoliko članova ekspedicije pokušati spustiti na skijama, što bi prvi takav spust sa tog vrha.

Ekspedicija je planirana za kraj rujna 2008. u trajanju od 45 dana, a trenutno su u tijeku zahtjevne fizičke pripreme, kompletiranje potrebne opreme i potraga za sponzorima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!