Nogomet

Povratak Tanca

Vedran Attias • utorak, 20.05.2008.

Ono što je Sportnet.hr prvi ekskluzivno objavio prije četiri dana, danas je dobilo službenu potvrdu - Branko Ivanković je novi/stari trener Dinama, odlučio je tako Izvršni odbor kluba.

Slika 1 od 1.
Foto: Kristijan Komarica

Pet mjeseci nakon što je otišao s klupe Modrih, na nju se vraća Branko Ivanković. Iako je Zvonimir Soldo povećao prednost s dvanaest na dvadeset i osam bodova ispred drugoplasirane momčadi i osvojio Kup - to mu nije bilo dovoljno kako bi ostao na klupi prvaka Hrvatske.

Slika 2 od 2.
Foto: Kristijan Komarica

Ivanković, koji je vodio momčad u sjajnoj pobjedi u Amsterdamu te imao rekordan niz pobjeda prošle i ove sezone, napustio je klupu nakon Dvoranskog prvenstva i ispada Zdravka Mamića u kojem je izvrijeđao trenera pred igračima.

Slika 3 od 3.
Foto: Kristijan Komarica

Sljedeće jutro, Ivanković i njegov pomoćnik Rajko Magić podnijeli su ostavke. Prije nego što je Soldo uspješno odradio sezonu do kraja, počelo se spominjati kako postoji mogućnost da se Ivanković vrati na klupu Dinama, a kako je Sportnet.hr prvi izvijestio, već je prošlog tjedna pao dogovor Tanca i kluba. Tim su potezom i Ivanković i Mamić priznali da su pogriješili početkom godine, zbog čega je momčad izgubila šest mjeseci uigravanja s Ivankovićem.

Slika 4 od 4.
Foto: Kristijan Komarica

Pred okupljene novinare došli su predsjednik kluba Mirko Barišić, izvršni dopredsjednik Zdravko Mamić i novi / stari trener Branko Ivanković. Prvi se medijima obratio gospodin Barišić: "Mi smo upravo imali osamnaestu sjednicu izvršnog odbora s jednom točkom dnevnog reda - trenerom. Jednoglasnom odlukom izabran je gospodin Branko Ivanković na četiri godine. Posebno bih istaknuo ovo "na četiri godine" jer to znači kako tražimo stabilizaciju."

Slika 5 od 5.
Foto: Kristijan Komarica

Branko Ivanković kratko je rekao kako je sretan što je opet u Maksimiru: "Mi imamo dogovor na četiri godine i mogu reći kako s obje strane postoji želja da se ovaj dogovor poštuje." Zdravko Mamić još je jednom raščištio situaciju oko odlaska Ivankovića početkom godine: "Ono što se desilo tada - dešava se jednom u životu. Dosta se sve to prenapuhalo, ali nije se sve skupa uspjelo niti ohladiti - a već smo opet zajedno. Povratak Branka Ivankovića govori o visokom moralu svih sudionika priče i jedan, slučajno prekinuti, put se nastavlja svojim tokom."

Slika 6 od 6.
Foto: Kristijan Komarica

Vratio se izvršni dopredsjednik još jednom na četiri godine koliko traje ugovor trenera: "Sport je toliko toga demantirao, ali kod kluba nema dvojbe kako želi da Ivanković odradi najmanje ovaj ugovor. Ako itko ima kompetenciju biti u Dinamu četiri godine - onda je to Branko Ivanković. Ovo je sigurno jedan od najsretnijih dana u mom životu. Moja ljubav i simpatija prema radu Branka Ivankovića nije tajna i od dana kad je otišao pa do danas sam se osjećao kao čovjek bez ruke i ramena."

Slika 7 od 7.
Foto: Kristijan Komarica

Zdravko Mamić garantira kako će navijači gledati odličan Dinamo: "Ono što već sada mogu reći je da garantiram svojim životom kako ćete u sljedeće četiri godine gledati najbolji Dinamo u povijesti i sve to pod Brankom Ivankovićem. Znate da ćemo ove godine imati izuzetno tešku zadaću zbog klupskog koeficijenta zbog ostalih naših klubova. Na sreću, desilo se nekoliko stvari - igračka struktura, financijska stabilnosti i Platinijeva reforma od sljedeće godine nakon koje prvak Hrvatske ide u treće pretkolo Lige prvaka protiv klubova svoje ili malo jače snage. Ne stvaramo mi alibi i već sada idemo na Ligu prvaka, ali konačni je cilj svaki dan izgledati sve bolje i bolje. Prvi puta u povijesti imamo priliku kontrolirati procese i to moramo iskoristiti - danas Dinamo prodaje igrača samo jer imamo boljega ili nam on više ne treba."

Slika 8 od 8.
Foto: Kristijan Komarica

Još jednu garanciju dao je izvršni dopredsjednik: "Onaj tko ostane ovoga ljeta - neće otići sljedeće dvije godine ako struka procijeni da je vitalan igrač." Ivanković je kratko komentirao momčad koju vrlo dobro poznaje: "Imam viziju jer mi je dobro poznata situacija. Sada je pred nama proces popune i stvaranja momčadi. Ovoj su momčadi potrebni minimalni zahvati i to će biti igrači koji imaju kvalitetu za Dinamo. Jasno da sam ja taj koji daje prvu i zadnju riječ oko dovođenja igrača, ali mi ćemo u klubu zajedno dogovarati transfere."

Slika 9 od 9.
Foto: Kristijan Komarica

Zdravko Mamić je na kraju podijelio još nekoliko komplimenata Branku Ivankoviću: "Nikad u povijesti, a ja sam ovdje 37 godina, takav gospodin nije radio u našem klubu. Kada je otišao kako je otišao - uzeo je karte za neke prijatelje i platio ih na blagajni kluba, podijelio je stotinjak dresova navijačima i uplatio novac za te dresove, vratio je u kemijskoj čistioni očišćeno odijelo i kravatu."

Slika 10 od 10.
Foto: Kristijan Komarica

Još vrijedi istaknuti kako je izvršni odbor, potaknut brzopletim ostavkama Solde i Ivankovića, odlučio staviti klauzulu u ugovor kojom se određuje kako trener, u slučaju ranije odlaska s klupe, mora doći pred isti taj odbor koji ga je imenovao i obrazložiti svoje razloge. Na kraju, zanimljivost kako će Ivanković biti plaćen onako kakve će imati rezultate, odnosno skupljanjem bonusa cifra može "narasti do neviđenih razmjera", kako je rekao Zdravko Mamić.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!