Košarka

Stephen Curry može sve

Branko Barić • subota, 29.03.2008.

Bajka sveučilišta Davidson se nastavlja. Nakon senzacionalnog eliminiranja Georgetowna, isto su ponovili i protiv Wisconsina. Na krilima jednog čovjeka stigli su do regionalnog finala, gdje ih čeka neprikosnoveni Kansas. Na jugu nije bilo nikakvih iznenađenja, pa će se u njihovom regionalnom finalu sastati prvi i drugi nositelji...

Dell Curry, nekad veliki NBA šuter, po završetku susreta Davidsona i Wisconsina bio je jedan od najsretnijih i najponosnijih ljudi na svijetu.

"Ovakav osjećaj nikad nisam doživio za vrijeme NBA karijere, čak niti u play-offu. Vidjeti kako ti sin ovako igra na završnom sveučilišnom turniru nešto je veličanstveno", pričao je Dell dok su čestitke pljuštale sa svih strana.

Razlog tomu je nova fenomenalna partija njegovog sina Stephena Curryja koji je treću utakmicu za redom ubacio 30 ili više, te tako odveo Davidson do povijesnog uspjeha. Nakon što je potopio Gonzagu s 40 poena, Georgetown s 30, na red je stigao i veliki Wisconsin. Curry nije imao nimalo respekta prema trećim nositeljima ubacivši im 33 poena, a u drugom poluvremenu sam je postigao više koševa od kompletne protivničke momčadi (22:20). Wildcatsi su tako iznenadili sve i rezultatom 73:56 došli na samo korak do Final Foura, što je od desetih nositelja na zapadu malo tko očekivao.

Sljedeći protivnik Curryja i društva je najveći favorit ovogodišnjeg turnira – Kansas. Jayhawksi su se doslovno poigrali s Villanovom, svladavši ih s uvjerljivih 72:57 i pritom zabavljajući publiku atraktivnim akcijama i zakucavanjima. Brandon Rush je postigao 16 pogodaka, a Russell Robinson15 u susretu kojeg su prvi nositelji odmah po završetku u mislima apsolvirali. Čak se i na tiskovnoj konferenciji uglavnom govorilo o Davidsonu i njihovoj glavnoj zvijezdi.

"Curry je nevjerojatan i u velikom je naletu", pozivajući na oprez konstatirao je Sasha Kaun, centar Kansasa. Bez obzira na to, Jayhawksi su ogromni favoriti u dom ogledu i bila bi to ogromna senzacija ukoliko se ne bi domogli Final Foura.

Najuvjerljiviji nastup ove večeri demonstrirali su Memphis Tigersi. Momčad kojoj mnogi nisu do kraja vjerovali unatoč sjajnim rezultatima tijekom sezone doslovno je posramila Michigan State. Konačan rezultat bio je 92:74, ali situacija na parketu je bila još i gora po Michigan. Derrick Rose potvrdio je da je spreman za NBA postigavši 27 poena uz pet asistencija. Na drugoj strani, najveća zvijezda Spartansa Drew Neitzel okončao je sveučilišnu karijeru s mizernih šest poena.

"Svi su predviđali naš poraz. Trebali su nas nadigrati, odabrati bolju taktiku, pokazati više talenta, više borbenosti, više ovog, više onog...", ironično je komentirao trener Memphisa John Capilari, indirektno pokazavši koliko je njegova momčad motivirana podcjenjivačkim odnosom javnosti prema njima. To je prilično loša vijest za Texas koji ih čeka u sljedećem kolu.

Treću godinu u nizu Texas ulazi u regionalno finale, ili tzv. "Elite Eight". Njihov novi junak zove se Dexter Pittman, momak koji nije pretjerano košarkaški nadaren, ali je građen poput trokrilnog ormara, a tu fizičku superiornost maksimalno je iskoristio kako bi zaustavio najveće uzdanice Stanforda – blizance Lopez. Brook Lopez postigao je 24 poena, ali niti jedan u posljednjih 14 minuta susreta, što ga je poprilično isfrustriralo: "Mislim da sam prestao igrati agresivno nakon što me Dexter počeo čuvati i počeo sam šutirati sve teže šuteve. Jednostavno me mišićima istjerao iz reketa."

Cardinalsi su se držali sve do 52:51, a onda je uslijedila velika serija Teksašana koju je predvodio D. J. Augustin s osam pogodaka u nizu. U konačnih 82:62 Augustin je ugradio ukupno 23 poena i sedam asistencija, a Damion James dodao je 18.

NCAA turnir, Sweet Sixteen:

Midwest: Davidson – Wisconsin 73:56, Kansas –Villanova 72:57

Jug: Memphis – Michigan State 92:74, Stanford – Texas 82:62

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaSkrolNBANCAA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!