Nogomet

Dinamo - Hajduk: Eduardo se počastio

Tomislav Pacak, Marin Vuković, Dario Dodić • subota, 24.02.2007.

U derbiju 20. kola Prve HNL, Dinamo je nadigrao Hajduk, iskoristio pogreške Splićana i upisao zasluženu pobjedu od 2:1. Najkraći je to opis utakmice koju smo čekali cijelu zimu i koja je pokazala da je u Hrvatskoj Dinamo ipak kvalitetniji od Hajduka te će u završnicu prvenstva ući kao apsolutni favorit. Ne, prvenstvo nije gotovo, no Dinamo si je osim bodovne prednosti osigurao i još jedan derbi na Maksimiru, u Split će ići jedino u Kupu.

Derbi možda nije ponudio nogomet kakav je najavljivan ili kakvom smo se nadali, no ipak je bio značajno bolji od onog splitskog. Sudac Svilokos, o kojem se previše pričalo proteklog tjedna, odsudio je vrlo dobro 80-ak minuta, a iako je propustio svirati očigledan jedanaesterac za Dinamo u završnici, neće biti čovjek o kojem će se pričati nakon derbija. A to smo, na koncu, jedino od njega i htjeli.

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Svilokos nije dopustio da utakmica postane obračun poput onog u Splitu, dobro je sankcionirao oštrije prekršaje, ali je i dopuštao - nogomet. Prekršaja je naravno bilo, ali ne toliko da bi uništili utakmicu. Štoviše, igralo se dovoljno otvoreno, iako je utakmica bila lišena većeg broja prigoda. U tom segmentu posebno je zakazao Hajduk čiji je napad bio sterilan sve do 84. minute kada je Bartolović nakratko vratio nadu Splićanima. Splićani su stisnuli u završnici i čak imali prilike za izjednačenje, no do tada su pokazali premalo da bi zaslužili bod(ove) na Maksimiru.

Dinamo je prije toga stigao do ugodne prednosti od 2:0 zahvaljujući spretnosti i realizatorskim sposobnostima Eduarda, ali i individualnim pogreškama Bijelih, konkretno Pelaića i Carevića.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Derbi je prema očekivanjima napunio maksimirskih stadion, a stigao je i lijep broj pripadnika Torcide koji su upotpunili pravi ambijent derbija. Zoran Vulić odlučio se za neobično ofenzivnu postavu s čak trojicom napadača, Rukavinom, Bartolovićem i Bušićem no danas se ni jedan od njih nije proslavio.

Prvu zanimljivu situaciju vidjeli smo već u drugoj minuti kada je Eduardo izvrsno uposlio Vugrinca, Varaždinac pokušava iznuditi jedanaesterac neuvjerljivim padom preko Balića, ali Svilokos nije naivan - Vuga je za lošu glumu umjesto penala dobio žuti karton.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Bez ozbiljnijih situacija igralo se do 19. minute kada je Eduardo izvrsno opalio s 20-ak metara, ali jednako je dobra i reakcija Balića koji je loptu skrenuo u korner. Nažalost po Hajduk, bila je to samo odgoda Dinamovog vodstva. Loptu upućenu iz kornera Balića je slabo odbio, Pelaić nespretno glavom vratio na peterac gdje se odlično u padu snalazi Eduardo i poluvolejom šalje loptu u mrežu za 1:0 Dinama.

Pogodak nije promijenio odnose na travnjaku, Dinamo je imao laganu terensku premoć no bilo je to daleko od neke dominacije. Igralo se tako bez prigoda sve do 38. minute kada Eduardo dobiva još jedan poklon Hajdukovih igrača. Mario Carević nepotrebno se zaigrao u driblinzima usred šesnaesterca, Ćorluka mu je izbio loptu, Eduardo je u duelu bio uspješniji od Živkoića i potom lijepo matirao Balića za svoj drugi pogodak na utakmici. Dan prije 24. rođendana, Eduardo si nije mogao pokloniti ljepši poklon.

Slika 5 od 6.
Foto: Davor Sajko

Vulić je nevidljivog Bušića ostavio u svlačionici, a priliku dao Musi, no ni ta promjena nije promijenila odnose na travnjaku. Utakmica je bila izjednačena s tom razlikom da je Hajduk griješio, a Dinamo - nije. Otvaranje Hajduka Dinamo je imao priliku kazniti u nekoliko navrata, no izostala je prava realizacija. To posebno vrijedi za 49. minutu i nevjerojatan promašaj Davora Vugrinca - Tomić je lijepo odigrao za Ćorluku koji izvrsno prolazi pored dva Hajdukovca i daje idealnu loptu na 10 metara za Vugrinca koji puca daleko iznad gola.

Dinamo je u tim trenucima imao inicijativu, prijetili su Ćorluka, Modrić i Eduardo, a Hajduk je tek pokušao stidljivo preko Rubila koji puca slabašno u 67. minuti.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Utakmica je trebala biti riješena u 80. minuti, Eduardo je gurnuo loptu pored Balića koji ga očigledno ruši, no Svilokos je ostao nijem. Ta situacija kao da je probudila Hajduk koji je u zadnjih 10 minuta zamalo preokrenuo susret, no ipak je ostao kratak.

Nadu je vratio Bartolović koji nakon ubačaja Muse s desne strane koristi smušenost Dinamove obrane koja je inače odigrala odličan susret. Pogodak je naravno pogurnuo Splićane u napad, Ivanković je zatvorio susret vađenjem Vugrinca i Eduarda, a Dinamo se do kraja uspio obraniti unatoč dvije-tri neugodne situacije.

Dinamo je tako došao do jako vrijedne pobjede koja ga stavlja u ulogu apsolutnog favorita prvenstva. Ivanković će sigurno biti zadovoljan izvedbom svog sastava, prvenstveno disciplinom. Opet je izvrsnu utakmicu odradio Schildenfeld, reprezentativci su bili na svojoj visokoj razini, a posebno treba istaknuti Modrića i Drpića koji su odigrali susret pod infuzijom.

Hajduk je ostao vjeran najavi da se neće braniti, no napadački trio se nije proslavio. Vulića sigurno nije razveselio ni Carević svojom pogreškom, a trener Hajduka može biti zadovoljan izvedbom stopera Gala i Živkovića, ali za nešto više u Maksimiru potrebno je više koncentracije...

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolHNL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!