Nogomet

Dinamo - Cibalia: Izrael, Cibalia, Eduardu je svejedno

Tomislav Pacak, Marin Vuković, Dario Dodić • subota, 18.11.2006.

U neobičnoj atmosferi odigran je dvoboj vodeće i pretposljednje momčadi prvenstva. Dinamo je, sukladno očekivanjima i pozicijama na ljestvici očekivano lako svladao Cibaliju s 4:0, no utakmicu je obilježila tišina sa sjevera. Naime, od otprilike 3.000 ljudi na Maksimiru, čulo se samo navijanje nekoliko desetaka navijača - gostiju. BBB su tišinom prosvjedovali protiv uprave kluba, bilo je neobično vidjeti sjever bez ijednog transparenta, još čudnije gledati utakmicu u potpunoj tišini, čuo se samo pljesak za golove, te navijanje šačice navijača Cibalije. Što se nogometa tiče, tu je sve bilo jasno - Dinamo je bio puno kvalitetniji, inidividualna klasa Modrih lako je dolazila do izražaja, a rezultat je bila uvjerljiva pobjeda lidera prvenstva.

Slika 4 od 5.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U komornoj atmosferi Dinamo je do vodstva stigao već u 10. minuti, nakon što je sudac Bebek pokazao na bijelu točku nakon starta na Eduardu. Hrvatski reprezentativac nastavio je sa sjajnom serijom, bio je siguran iz kaznenog udarca i doveo Modre u vodstvo. Da je u fantastičnoj formi, Eduardo je potvrdio i dvije minute kasnije - Mario Cvitanović idealno je nabacio s lijeve strane, a Eduardo se naklonio i iskoristio pogrešno istrčavanje Burcse za 2:0. Vinkovački vratar pritom je i ozlijedio strijelca, no Eduardo je nakon liječničke pomoći nastavio susret...

Vinkovčani su u Maksimiru pokazali zašto su pretposljednja momčad prvenstva, ostavili su možda i najslabiji dojam od momčadi koje su ove sezone gostovale u Maksimiru. Jedna od rijetkih situacija kada su otišli na izlet na Dinamovu polovicu zbila se u 23. minuti kada je Amer Jukan, koji je bio uvjerljivo najhrabriji protivnički igrač, pokušao ubaciti s desne strane, no Drpić ostavlja loptu za Lončarića.

Slika 3 od 4.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Briljantni Eduardo pokušao je u 30. minuti iz slobodnog udarca s 22 metra sjajnim udarcem testirao Burcsine mogućnosti, Cibalijin vratar položio je taj test i izbio loptu u korner. Međutim, Burcsa je bio nemoćan u 43. minuti, Vugrinec je sjajnim volejem s ruba šesnesterca donio Dinamu 3:0. Otišlo se tako na odmor s lakih 3:0 za Dinamo, uoči drugih 45 minuta neizvjesnosti, barem rezultatske, nije bilo.

Gdje je stao u prvom, Dinamo je nastavio u drugom poluvremenu. Modri su lako kombinirali protiv Cibalije, minus im može tek biti preopuštenost, pa se događalo da Vinkovčani imaju kontre 6 na 2 dok su dinamovci 'spavali' u napadu. No, shvatljivo je i to, jer Cibalia ni u takvim situacijama nije bila opasna. Svidio se, istina, kod Vinkovčana mladi Ivan Grgić koji je u nekoliko navrata iskazao potencijal, ali to je bila najsvijetlija točka gostiju.

Slika 2 od 3.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Najljepšu kombinaciju utakmice vidjeli smo u 57. minuti kada su reprezentativci Modrih, Modrić i Eduardo, odigrali sjajnu akciju za 4:0. Luka je lijepo pričekao ulaz Eduarda iza obrane gostiju, pravovremeno mu gurnuo loptu, a Eduardo iz prve lijepo realizira za svoj drugi hat-trick ovog tjedna. Eduardo možda i više nema motiva za igranje u Prvoj HNL, jer zaista je prerastao HNL travnjake, no to ga ne zaustavlja - i dalje nezadrživo "trpa", ovog tjedna si je cijenu podigao za milijun ili dva eura. No, Dinamov najveći aktualni problem - kako zadržati Eduarda (što muči i Dinamove protivnike, ali na drugi način) - tema je za neki drugi tekst. U svakom slučaju - još jednom je odigrao briljantnu utakmicu, odveo Dinamo do nove pobjede, a svoj ovosezonski prosjek golova po utakmici povisio iznad 1 - fantastično!

Anderson je, pak, u suprotnom filmu od Eduarda. Najbolju šansu za pogodak brazilski centarfor imao je u 64. minuti kada je primio dugu loptu i pokušao je provući pored Burcse, ali udarac je bio preslab, pa vinkovački vratar izlazi kao pobjednik. Dinamo je bez obzira na veliko vodstvo i dalje dominirao i stvarao prilike, najbliže petardi bio je Vugrinec koji je s 30 metara sjajnim udarcem zatresao gredu. Rezultat se više nije mijenjao, Dinamo se morao zadovoljiti s 4:0, po prikazanom je zaslužio i više.

Slika 1 od 2.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Branko Ivanković malo je razočarao izmjenama, Agić je ušao umjesto Modrića, Vukojević umjesto Buljata, dok je Saško Pandev dobio tek pet minuta, u ovakvoj utakmici sigurno je mogao više. No, Dinamovom novom strategu nema se što prigovoriti, u dvije utakmice upisao je šest bodova i gol-razliku 9:1, no ni protivnici nisu bili pravi - Pula i Cibalia u potpunosti su razočarali. Ivankovića pravi ispiti tek čekaju, ali početak je svakako ugodan...

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolHNL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!