Nogomet

Rijeka - Cibalia: Lakše se diše

Ivan Milatić • subota, 28.10.2006.

Dugo je vremena prošlo od kada su gledatelji s Kantride svoje ljubimce ispratili aplauzom. Jednako dugo je i razdoblje koje je bilo potrebno Riječanima da napokon stignu do pobjede na domaćem terenu. Sve to dogodilo se ove subote poslijepodne i svi kojima je riječki prvoligaš pri srcu mogli su nakon 90. minuta protiv posljednjeplasirane Cibalie mogli konstatirati - «Lakše se diše».

Slika 4 od 5.
Foto: Sandro Donda

Pa ipak ta konstatacija odnosi se zapravo na drugih 45 minuta jer ono što su izabranici Milivoja Bračuna prikazali u prvom dijelu nije imalo «ni glavu ni rep», opet je riječka obrana primila glup gol i morala stizati prednost, što joj je i uspjelo već do poluvremena zahvaljujući sretnom i spretnom Ahmadu Sharbiniju.

U prvih 20 minuta nije se dogodilo gotovo ništa vrijedno spomena. Akteri ovoga dvoboja u tom su razdoblju uživali u prekrasnom sunčanom danu (u Rijeci je u vrijeme početka susreta bilo 24 stupnja), a nogomet ih nije pretjerano zanimao. U 21. minuti stiglo je brzo hlađenje za Riječane. Kao po tradiciji ove sezone poveli su gosti. Korner je izborio Andrej Kerić, a izveo ga je Antun Andričević u gužvi je pored zaspalog Krunoslava Rendulića loptu primio Mladen Križanović i matirao nemoćnog Dragana Žilića.

Slika 1 od 2.
Foto: Sandro Donda

U prvih nekoliko minuta nakon novoga šoka Riječani su bili potpuno grogirani, a onda ih je povukao «motor» zvan Mihael Mikić kojega je bilo po svuda, u obrani, vezi, napadu. Trčao je , borio se i zalagao za primjer ostalim suigračima. Ovoga puta napokon su ga slijedili i pobijedili. Projurio je Mikić po desnoj strani i ubacio sjajnu loptu u srce gostujućeg šesnaesterca, na nju je natrčao Ahmad Sharbini i savladao Davora Burcsu za 1:1.

Milivoj Bračun nije mogao niti smio biti zadovoljan igrom u prvome dijelu. Pronašao je krivca. Sporog i bezvoljnog Dušana Kerkeza, čovjeka koji je u srijedu u Zagrebu Riječanima osigurao četvrtfinale Kupa ostavio je u svlačionici a umjesto njega u igru je ubacio Antonia Jesusa Garciu Gonzaleza ili skraćeno Tonita. Prvi Španjolac koji nastupa u HNL do ovoga susreta nije uvjerio poklonike nogometa na Kvarneru da je pravo pojačanje, do danas su navijači njegov nadimak rastavljali na slogove (To Ni To) poručujući Upravi što misle o njegovu angažmanu, međutim samo 45 minuta bilo je malenom Španjolcu (visok je 170 cm) da zasluži nove slogove koji sada glase To Je To.

Slika 2 od 3.
Foto: Sandro Donda

Od prve sekunde na terenu vidjelo se da domaći sastav igra drugačije. Nakon sjajnog dodavanja Tonita Sharbinijev udarac u 20 sekundi nastavka nogama zaustavlja Burcsa. U 47. minuti prvi riječki strijelac iz povoljne situacije puca pored gola. Treća je bila sreća u 48. minuti «bijeli» konkretiziraju inicijativu i preko Tonita stižu do 2:1. Asistirao mu je nakon još jednog sjajnog prodora Mikić, a Tonito je zabio glavom.

Taj je pogodak dao novi poticaj domaćima koji su nastavili s pritiskom. U 54. minuti Mario Prišć odlično je uposlio Ahmada Sharbinija koji izbija sam pred Burcsu i sa deset metara gađa i pogađa suprotni kut njegova gola. Deset minuta kasnije prigodu da se upiše u listu strijelaca propustio je Siniša Linić. Njegov udarac iskosa s lijeve strane Burcsa je krajnjim naporom izbacio u korner. Mogli su Riječani povećati vodstvo i u 74. minuti kada je Tonito odlično pucao glavom, ali je bio za malo neprecizan.

Slika 3 od 4.
Foto: Sandro Donda

Imali su i gosti još jednu priliku ublažiti poraz. Mladen Križanović je u 79. minuti odlično izveo slobodan udarac s 22-23 metra, no Žilić je bio siguran i izbacio u korner. Dvije minute kasnije još jedna fantastična asistencija Mikića, no Linić puca pored gola. «Točku na i» odličnog drugog poluvremena Riječana stavio je kapetan Daniel Šarić koji je najprije «izmiješao» dva obrambena igrača gostiju, potom sjajno servirao loptu za Sharbinija koji je bez problema zaokružio prvi ovosezonski hat-trick.

Mogao je u posljednjim sekundama susreta riječki napadač i do četvrtog pogotka nakon još jedne «lopte s očima» Mihaela Mikića, ali ne treba biti neskroman - ne postižu se tri pogotka svaki dan.

Slika 5 od 6.
Foto: Sandro Donda

Gostujući trener Ivan Matković vrlo je realno sagledao ovaj susret:

«Imali smo želju u prvom poluvremenu, a to smo i pokazali, no mislim da je na kraju pobjednika presudila kvaliteta. Naš cilj je deseto mjesto, što je dovoljno da ne ispadnemo iz lige. Danas jednostavno nismo imali igrače sposobne da zaustave Mikića, Tonita i Sharbinija»

Iako zadovoljan pobjedom, Milivoj Bračun ima nove brige. Naime, u utorak u Zagrebu u zaostalom prvenstvenom dvoboju protiv Dinama neće moći računati na Petera Leranta i Mihaela Mikića koji su zaradili parne žute kartone.

« Bojali smo se ove utakmice iz dva razloga. Prvi je umor od Kup susreta u srijedu koji je trajao dva sata i 45 minuta a drugi je domaći poraz od Međimurja u prošlom kolu. Igrači se nisu niti sjećali kada su posljednji puta pobijedili na svom terenu i to je stvorilo dodatni pritisak. Zbog toga sam odlučio odmoriti neke igrače, među kojima i Šarića i Tonita za sljedeće dvoboje» zaključio je Bračun.

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolHNL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!