Nogomet

Hajduk - Rijeka: Riječani razbijeni već u prvom dijelu

Bernard Jurišić • subota, 18.11.2006.

Ništa od najavljenog neizvjesnog Jadranskog derbija večeras u Poljudu nismo vidjeli. Odavno se Hajduk tako lako nije obračunao s Rijekom, samo sedam minuta trebalo je "bilima" da srkše otpor gostiju sa sjevernog Jadrana, a manje od 45 za tri projektila u Žilićevoj mreži...

Slika 2 od 3.
Foto: Bruno Karadža

Hajduk je lagano, puno lakše od očekivanja uvjerljivo nadvisio Rijeku i barem malo ublažio potop istim rezultatom u Kranjčevićevoj u prošlom kolu. Razigrani vezni red Hajduka, za asistencije raspoloženi Mladen Bartolović, a pogotke Tomislav Bušić bili su ključ Hajdukove pobjede. Iako je teško razumjeti neke taktičke postavke riječkog trenera, poput one da drugog strijelca lige u igru ubacuje tek nakon 3:0 i to u 66. minuti utakmice.

Navijači obilježili Vukovar

Utakmica je protekla u znaku sjećanja na Vukovar, a igrači su na travnjak izašli uz taktove vukovarske pjesme "Stoji grad". Minutom šutnje odana je počast poginulim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu, kao i nedavno preminulim Đalmi Markoviću i Sulejmanu Repcu, bivšem igraču Hajduka. Domaći navijači razvili su velik broj hrvatskih zastava i transparente s natipisima "Od Škabrnje pa do Vukovara, stoji Hrvat do Hrvata", te "Nacionalni ponos zaborava nema!". Sjećanje na Vukovar pripremili su i navijači Rijeke, koji su razvili transparente "Nikad se zaboravit neće lice straha izgubljene sreće, ni jedna bomba ni jedna granata, nijedna suza u oku Hrvata" i upalili veliki broj svijeća, čime su zaradili veliki pljesak s ostalih tribina.

Bio je ovo i veliki tjedan za braću Runje. Nakon debija Vedrana na vratima reprezentacije u Tel Avivu, Zlatko se nenadano našao na vratima Hajduka, nakon što se razbolio standardni Balić. Bio je gotovo neocijenjen.

Rijeka je otvorila susret ubačajem Mikića na udarac Kerkeza, što Runje uz malu nesigurnost ipak hvata. Već u 7. minuti iz prve akcije Hajduka, stiže vodstvo.

Marljivi Bartolović dobio je loptu od Bušića, spasio je od auta i sjurio se po desnom boku. Njegov oštar ubačaj propuštaju i Miladin i Bušić na prvoj vratnici, ali i gostujući vratar Žilić, pa je i treći Hajdukovac dobio šansu na drugoj vratnici. Carević lako ubacuje loptu u mrežu za 1:0.

Linić je u 12. minuti iskoristio uspavanost splitske obrane, našao se sam pred Runjom na ubačaj Šarića, no s desetak metara slabo zahvaća loptu glavom.

Slika 1 od 2.
Foto: Bruno Karadža

Drugi izlet prema Žiliću urodio je drugim pogotkom Hajduka. Bartolović je opet probio desni bok, Bušić na prvoj vratnici bježi riječkim stoperima i glavom zakucava loptu iza Žilića za 2:0.

U 22. minuti Balatinac je mogao povećati prednost Hajduka, ali je njegov traljav udarac završio u Žilićevim rukama. Četiri minute kasnije Linićev udarac iz slobodnog udarca s 25 metara nekog dira na putu i zamalo vara Runju.

Slika 3 od 4.
Foto: Bruno Karadža

Ubačaj Bartolovića iz kornera u 37. minuti Carević i Bušić zajedničkim snagama (što znači prilično traljavo) pogašaju glavom jednu loptu, koja u visokom luku završava na gredi riječkih vratiju.

Treći pogodak i konačno rješenje utakmice stiže u 42. minuti. Začetnik akcije opet je Bartolović, ovog puta na lijevoj strani. Na njegov ubačaj Bušić izvandredno reagira i glavom pogađa suprotni kut riječkih vrata za visokih 3:0.

Slika 6 od 7.
Foto: Bruno Karadža

Ni u drugom dijelu od Rijeke nismo vidjeli ništa, sve gostujuće pokušaje uspješno je neutralizirao vezni i zadnji red Hajdukove momčadi. S druge strane, Bartolović je propustio prigodu napraviti pravo čudo - trima asistencijama pridružiti i tri postignuta pogotka.

Jer reprezentativac BiH u tri je navrata izlazio "oči u oči" s riječkim vratarom i s tri velika promašaja naslov igrača utakmice prepustio Tomislavu Bušiću.

Slika 5 od 6.
Foto: Bruno Karadža

U 56. minuti Hrgović prolazi po lijevoj strani i idealnim centaršutom pronalazi glavu usamljenog Bartolovića u petercu, ovaj jako slabo cilja.

To je bila tek uvertira za ono što je promašio kasnije. U 64. minuti Baković mu pogreškom servira prigodu da bira koji kut riječke mreže želi pogoditi, no ovaj umjesto mreže cilja nogu dobro postavljenog Žilića.

Slika 4 od 5.
Foto: Bruno Karadža

12 minuta kasnije Carević ga priograva odličnom loptom iza leđa riječke obrane, Bartolović izlazi sam pred Žilića i umjesto da uposli usamljenog Bušića na drugoj strani, sebi osigura četvrtu asistenciju i naslov igrača utakmice, a Bušiću hat-trick, reprezentativac BiH reagira loše i cilja pored lijeve vratnice riječkog gola.

Te Bartolovićeve prigode zapravo su sve što je vrijedilo zabilježiti u drugom dijelu. Hajduk je uvjerljivo porazio Rijeku, mogao je i još uvjerljivije, dok gostujuća momčad ničim nije pokazala da je vrijedna višeg plasmana od onog na kojem se trenutno nalazi.


Slika 7 od 8.
Foto: Bruno Karadža

Zoran Vulić, trener Hajduka: "Odigrali smo onako kako želim da uvijek igramo. Stajali smo dosta visoko i radili konstantan pritisak na riječku momčad. Pokazali smo da možemo dobro igrati, Rijeka nam nije stvorila ni jednu šansu i moram reći da sam prezadovoljan i igrom i rezultatom danas."

Milivoj Bračun, trener Rijeke: "Došli smo s velikim ambicijama, htjeli smo iznenaditi Hajduka na njegovom terenu, no naišli smo na vrlo raspoloženg i rastrčanog protivnika koji je k tomu vrlo rano postigao pogotke. Sharbini? Mislio sam da ćemo s bržim igračima imati više šanse, zato je ušao tako kasno. Motiva i želje nam nije nedostajalo, možda smo čak i imali više loptu u svom posjedu, ali Hajduk je bio agresivan i kažnjavao naše propuste."

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolHNL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!