Nogomet

Dinamo - Hajduk: Jednostavno bolji

Tomislav Pacak, Dario Dodić • srijeda, 14.03.2007.

Slika 3 od 3.
Foto: Davor Sajko

U prvoj utakmici polufinala Hrvatskoga kupa, Dinamo je s 1:0 pobijedio velikog rivala Hajduka i tako došao do značajne prednosti uoči uzvrata u Splitu. Dinamo je bio puno bolja momčad te je mogao slaviti i uvjerljivije, no rezultat, igra i općenito odnos kvalitete dva sastava garantiraju Modrima relativno miran uzvrat.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Današnji Kup dvoboj poprilično se razlikovao od onog prvenstvenog, iako je većina aktera bila ista. Kod Dinama je jedino iznenađenje bio Nikola Pokrivač koji je u potpunosti opravdao povjerenje trenera Ivankovića, dok se Zoran Vulić odlučio za napadački dvojac Rukavina - Bartolović. Novopečeni reprezentativac još je jednom odigrao nezapaženu utakmicu, a da li su takve Rukavinine partije plod pada forme ili neuigranosti s ostatkom sastava - pitanje je za stručni stožer Hajduka.

Kako god, utakmica je za razliku od one prvenstvene obilovala prilikama, posebno pred golom Balića. Dinamo je bio apsolutno bolja momčad, Modri su dominirali od samog početka i složili niz prilika pred Balićem, pa je konačni rezultat mogao biti i puno povoljniji za zagrebački sastav. Hajduk nije pokazao agresivnost koja je najavljivana iz splitskog tabora, te je Dinamo s raspoloženim Eduardom i Modrićem s lakoćom gospodario terenom i odigrao možda i najbolju utakmicu pod vodstvom trenera Ivankovića.

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Kup dvoboj nije nosio tenzije poput onog od prije dva i pol tjedna, pa se na tribinama Maksimira okupilo oko 15-ak tisuća gledatelja. Prvu pravu priliku okupljeni su vidjeli u 17. minuti kada je Modrić izbacio Pokrivača na lijevoj strani, Dinamova 'šestica' odlično centrira za Vugrinca koji pokušava udarcem glavom od travnjaka, no lopta odlazi malo iznad grede. Šest minuta kasnije Vuga je za dijelić sekunde zakasnio na niski ubačaj Modrića. U tim trenucima imponirala je vještina Eduarda, koji se s lakoćom poigravao s čuvarima, pa si je još jednom povisio cijenu makar ga gol nije išao.

U 27. minuti rastrčani Mikić petom daje za Modrića koji iskosa s desne strane puca u prvi kut gdje je spreman Balić. S druge strane je stidljivo priprijetio i Hajduk, Damjanović s 25 metara puca iznad gola.

Slika 4 od 4.
Foto: Davor Sajko

Nakon točno pola sata igre Eduardo je nakon kombinacije s Mikićem pokušao "špicom" nadmudriti Balića koji je opet izašao kao pobjednik. Međutim, ni vratar Hajduka nije mogao spasiti svoju mrežu u 40. minuti. Modrićeva lopta pronašla je Čalu na lijevoj strani, ovaj fino ubacuje na peterac gdje Mikićev udarac brani Balić, ali odbijenu loptu neumoljivo u mrežu zabija Davor Vugrinec. Tako je Dinamo u svlačionicu otišao s minimalnom prednošću, a prema prikazanom moglo je biti i puno lošije za goste.

Hajduk je jednu od rijetkih opasnijih akcija složio u 53. minuti kada je Hrgović probio lijevu stranu, ubacio oštro u sredinu gdje za malo kasni Rukavina. Potom su se nizale samo šanse Modrih.

Slika 5 od 6.
Foto: Davor Sajko

Prvo je Modrić vrlo loše primio Eduardovo dodavanje u vrlo izglednoj situaciji, potom hrvatski Brazilac pogađa vanjski dio mreže, a u 63. minuti Hrgović s crte čisti loptu nakon što su na jednu svijeću zajedno skočili Gal i Eduardo. Vulić je pokušao uvođenjem Gabrića promijeniti dinamiku susreta, no nije to bila večer Splićana.

Uslijedili su udarci Eduarda, Vugrinca pa Muse, no niti jedan od tih nije bio opasan po gol. Mogao je u 82. minuti Rukavina biti junak Hajduka, no daje su predug for pa Lončarić ipak prije dolazi do lopte. Do kraja dvoboja najbolju šansu propustio je Sammir koji u 87. minuti nakon izvrsnog prodora i dodavanja Tadića dolazi sam pred gol, iskosa puca špicom iznad gola.

Slika 6 od 7.
Foto: Davor Sajko

Tako je susret završen minimalnom pobjedom Dinama, kojem rezultat, ali još više prikazana igra oba sastava garantira status velikog favorita za prolaz u finale uoči uzvrata u Splitu.

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolHNL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!