Nogomet

Rijeka - Hajduk: Hajduk kaznio riječke promašaje

Bernard Jurišić • subota, 26.08.2006.

Hajduk je nastavio sjajnu seriju i još ga jedna pobjeda dijeli od izjednačavanja rekorda po broju pobjeda na otvaranju prvenstva. Pala je i Kantrida, koja je posljednjih godina često bila mjesto Hajdukove tuge. U uzbudljivom derbiju Hajduk nije nadigrao Rijeku, ali je znalački kaznio promašaje domaćina...

Rijeka je bolje otvorila Jadrasnki derbi. U prve tri minute dvaput su priprijetili, najprije je Mikić zasmetao bolje postavljenom Prišču na ubačaj Rendulića, nakon toga je Balić zaustavio loptu na gol-liniji nakon kornera domaćih.

Slika 1 od 1.
Foto: Nikola Movrić

Rendulić u 15. minuti pokušava opasnim, ali nepreciznim udarcem s 25 metara. Tri minute kasnije Lukunić iz slobodnog udarca s 18 metara tjera Vladimira Balića, uz strijelca Kranjčara junaka utakmice na Hajdukovoj strani, na prvu sjajnu obranu.

Hajduk se othrvao uvodnom pritisku domaćina i počeo sve češće donositi loptu pred šesnaesterac Rijeke. U 26. minuti Kranjčar fantastičnim udarcem s preko 30 metara iz trka savladava Žilića, no lopta se zaustavlja na unutarnjem dijelu lijeve vratnice.

Bila je to najava drugog velikog poteza Hajdukovog "fantaziste". Niko Kranjčar iz slobodnog udarca u 29. minuti, s lijevog ruba kaznenog prostora, šalje oštru loptu kroz sredinu šesnaesterca, koja prolazi kroz gužvu i odsjeda u mreži za 0:1 i veliko slavlje preko 1.000 Hajdukovih navijača na gostujućoj tribini.

Riječani se oporavljaju od šoka i u završnicu poluvremena ulaze s namjerom da izjednače. Kerkez u 37. minuti okomitom loptom pronalazi Rubila koji izlazi sam pred Balića, ali ga Musa u zadnjem trenutku stiže i blokira udarac.

Bule u 41. minuti puca malo pored desne Balićeve vratnice, a Hajdukov vratar brani odličan udarac Mikića u suprotni kut u 44. minuti. U posljednjoj akciji prvog dijela Riječani s nekoliko brzih dodavanja izigravaju Hajdukovu zadnju liniju, Rubil izlazi oči u oči s Balićem, Hajdukov vratar odbija nogom loptu, a Hrgović je iz praznih iznosi u korner.

U drugom dijelu Hajduk je bio puno ravnopravniji, a i prvi je opasnije ugrozio vrata protivnika. Od 54. do 58. minute, u tri su navrata splitski "bili" bili u prigodi povisiti rezultat.

Jelavić u 54. minuti izbacuje Balatinca u prigodu da krene sam prema Žiliću s centra, ovaj pokušava odmah pronaći još bolje postavljenog Bartolovića na drugoj strani, no Tkalčević "sječe" loptu i spašava svoja vrata. Potom Kranjčar ubacuje iz slobodnog udarca, a Knežević u zadnji tren odbija ispred usamljenog Jelavića.

Posljednja prigoda bila je i najbolja. Mikić poklanja jednu loptu Kranjčaru na ulazu u šesnaesterac, ovaj zaobilazi Žilića i ubacuje Bartoloviću na drugoj vratnici, no ovaj slabo zahvaća loptu i umjesto u prazna vrata, poklanja je obrani domaćina.

Nakon desetminutne "stvaralačke pauze", Rendulić u 70. minuti ubacuje s lijevog boka, no Bolić loše cilja s nekoliko metara. Hajduk uzvraća brzom kontrom u 72. minuti, no Musa u namjeri "lobanja" Žilića, prebacuje vrata Rijeke.

U istoj minuti "povijesni trenutak", prvi put u 16-godišnjoj povijesti na teren u HNL-u istrčava jedan Španjolac. No, Tonito nije prikazao ništa iz svog repertoara na predstavljanju hrvatskom auditoriju.

U 77. minuti Linić ostaje sam na udarcu s 18 metara, lopta je fijuknula preko grede. Kerkez natrčava na loptu u 86. minuti, no lopta nakon nekoliko odbijanaca završava u naručju splitskog vratara. U istoj minuti Rendulić ubacuje oštru loptu s lijeve strane šesnaesterca, na drugoj vratnici natrčava Bolić, no za malo kasni.

BiH internacionalac u 88. minuti glavom spušta loptu na udarac Rubilu, lopta odlazi pored vratiju. U posljednjim trenucima, u stihijske napade domaćina uključio se i vratar Dragan Žilić.

I dvaput je bio na lopti nakon kornera. U prvoj minutu sudačke nadoknade zasmetao je Tkalčeviću za bolji udarac, a u posljednjem napadu uspio je pucati, a lopta je od poda i Balićevih prstiju završila na gredi. Prije toga, splitski je vratar sjajno reagirao na udarac Rubila i dao svoj veliki doprinos još jednoj velikoj pobjedi svoje momčadi.

Hajduk nastavlja sjajnim ritmom, a bit će zanimljivo vidjeti s kakvim će snagama otići na jedno od svojih najneugodnijih gostovanja - ono u Koprivnici nakon reprezentativne pauze. Rijeka nije nadigrana, ali je poražena zbog činjenice da nisu uspjeli proći posljednju prepreku, raspoloženog Hajdukovog vratara Vladimira Balića.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!