Nogomet

Dinamo - Varteks: Može i bez pola momčadi

Marin Vuković • subota, 14.10.2006.

Pred oko 5.000 gledatelja na tribinama maksimirskog stadiona ozljedama i "žuticom" desetkovani Dinamo bez većih je problema svladao Varteks i osvojio nova tri boda kojima se vratio na čelo ljestvice. Josip Kuže imao je zaista velikih problema pri sastavljanju današnje momčadi, pa je klupu morao napuniti igračima iz juniorskog pogona, a cijelu je utakmicu odigrao i napola spremni Luka Modrić...

Ipak, i takav Dinamo pokazao se prejakim za Varteks, pa je na kraju slavio uvjerljivu pobjedu od čak 4:1. Prema prikazanom na travnjaku mogao je Dinamo i više puta svladati gostujućeg vratara, ali je i Varteks propustio nekoliko stopostotnih prilika, posebno u završnici susreta.

Slika 1 od 2.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Već u četvrtoj minuti Dinamo je prvi put zaprijetio Danijelu Mađariću. Danas raspoloženi Eduardo odlično je prošao lijevom stranom, oslobodio se obrambenih igrača Varteksa i ubacio prema Andersonu koji puca preko grede.

Pet minuta kasnije Dinamo je poveo. Marijan Buljat je srušen na oko 25 metara od gola Varteksa, a slobodan udarac izvodi Davor Vugrinec i savršeno odmjerenim udarcem neobranjivo pogađa gornji desni kut Mađarićeva gola.

Modri su nastavili dominirati i stezati obruč ispred varaždinskog gola, a u takvoj situaciji prigode su stizale jedna za drugom. Takva inicijativa urodila je plodom u 26. minuti kada Eduardo sjajno upošljava Etta, ovaj ulazi u šesnaesterac i pokušava centrirati, ali Nikola Melnjak igra rukom i sudac Šimčić ispravno pokazuje na bijelu točku. Siguran izvođač bio je Eduardo, poslavši vratara u lijevu stranu, a loptu u desni kut.

Slika 2 od 3.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Dva pogotka u mreži bila su potrebna da se Varteks probudi iz hibernacije, pa su prvu izgledniju priliku stvorili tek u 30. minuti kada je Melnjak ubacio neugodnu loptu u sredinu šesnaesterca, no Dinamova obrana je na vrijeme raščistila situaciju. Uslijedile su i dvije prigode Nikole Šafarića koji prvo snažno puca pored gola, a minutu kasnije slabije u ruke Dinamova vratara Filipa Lončarića. Prvih je 45 minuta novom prilikom zaključio Anderson, sam izbio pred Mađarića koji je na mjestu i brani udarac.

Početkom drugog dijela modri su stali na loptu i svjesno prepustili blagu inicijativu gostima, ali se prvih dvadesetak minuta radnja odvijala uglavnom između dva šesnaesterca, bez izglednih prilika jedna ili druge momčadi. Tek u 64. minuti Varteks uspijeva stvoriti prvu prigodu. Lijevom stranom prošao je Šafarić i uputio povratnu loptu za Melnjaka koji sjajno puca s ruba šesnaesterca. Krajnjim naporom loptu u korner izbacuje vratar Lončarić.

U 71. minuti Eduardo je izbio sam pred gostujućeg vratara i u situaciji kada je teže promašiti nego pogoditi mrežu pucao tik pored lijeve vratnice. Nepune dvije minute kasnije serija loših reakcija Varteksove obrane "kumovala" je trećem pogotku modrih. Eduardo se provukao iza leđa gostujuće obrane, škaricama ubacio prema Vugrincu, a ovaj novim škaricama postiže najljepši pogodak na utakmici.

Nakon trećeg pogotka Dinamo se opustio, možda i prerano, pa je u 76. minuti nakon udarca iz kuta najviši u šesnaestercu bio Enes Novinić i glavom smanjio prednost domaćina na 3:1. Završnica utakmice bila je potpuno u rukama gostiju, koji su u nekoliko navrata opasno zaprijetili Lončariću, no mladi se Dinamov vratar iskazao odličnim intervencijama.

Napokon, u trećoj minuti sudačke nadoknade Dinamo je iskoristio još jednu lošu reakciju obrambenih igrača Varteksa, Etto se probio u šesnaesterac i povratnom loptom uposlio Vugrinca kojemu nije bilo teško zatresti praznu mrežu. Hat-trickom bivšeg Varteksovog igrača zaključen je ovaj derbi nakon kojega će Josip Kuže sasvim sigurno biti zadovoljan. Ne samo pobjedom, već i činjenicom da je izborena bez gotovo polovice igrača iz najjače postave.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolHNL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!