Nogomet

Dinamo - Rijeka: Uhvatite nas ako možete

Tomislav Pacak • srijeda, 19.07.2006.

Pomalo iznenađujuće, utakmica Superkupa između Dinama i Rijeke privukla je oko 15-ak tisuća gledatelja. Očito je Dinamo lanjskim igrama osvojio srca navijača, pa se usprkos sredini srpnja Maksimir ugodno popunio. Navijanje je bilo sjajno, a isto se može reći za Dinamovu igru. Modri su u potpunosti nadigrali Rijeku i s 4:1 došli do svog trećeg Superkupa. Ako se po jutru dan poznaje, Dinamu ni ove sezone nitko neće moći parirati u okvirima Hrvatske...

Pred ugodno ispunjenim Maksimirom, Dinamo je krenuo uraganski te je pomeo Rijeku s terena u prvih 45 minuta. Dilema je bila samo jedna - je li Dinamo tako dobar ili je Rijeka tako slaba, a kao i obično kod takvih pitanja - istina je negdje između. Samo su dvije minute trebali Modrima da prvi put ugroze gol Žilića, rastrčani Modrić ljevicom je opalio s 20-ak metara iz poluvoleja, a lopta je fijuknula iznad Žilićeve grede.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Sedam minuta kasnije Dinamo je imao mat poziciju. Vugrinec je dobro izveo korner ravno na glavu Ćorluke, ali njegov udarac po sredini gola odbija riječki vratar. Rijeka je jedinu izgledniju priliku imala u 18. minuti kada je Mikić proigrao Rubila, ali mladi veznjak puca po sredini gola što je bio lak plijen za Turinu. Nakon prvih 45 minuta ostao je dojam da je to bio Rijekin jedini ozbiljniji prelazak centra, što dovoljno govori o nadmoći Dinama.

Superiornost modrog Uniteda konačno je okrunjena pogotkom u 20. minuti. Dinamo je odigrao još jednu brzu akciju, Modrić je dao u for Ettou kojeg riječki braniči nikako nisu mogli pratiti. Brazilac se sjurio po desnoj strani i iskosa sa 17 metara predivno pogodio donji suprotni kut za 1:0 Dinama. Bilo je prigodno da upravo Modrić i Etto kreiraju prvi pogodak jer su u prvom dijelu bili najbolji igrači na terenu, trkom, brzinom i kvalitetnim rješenjima odskakali su od ostalih.

Primljeni pogodak dodatno je uzdrmao Riječane, pa je Dinamo nastavio redati prilike. U 21. minuti Vugrinec dodaje Modriću čiji udarac brani Žilić, a minutu potom Etto u trku prolazi četvoricu igrača i dodaje Eduardu koji iz teške situacije sa 16 metara ne uspijeva opasnije zaprijetiti Žiliću. Puno opasniji Dinamov napadač je bio u 29. minuti kada je odlično izveo slobodan udarac iskosa s desne strane, ali Žilić loptu vadi ispod grede i odbija u korner.

Dinamo je potom malo usporio, no daleko od toga da je Rijeka uspijevala povezati redove. Dinamova obrana s lakoćom je držala Bolića pod kontrolom, Mikić i Linić bili su gotovo nevidljivi zahvaljujući odličnoj defanzivnoj igri Agića i Vukojevića, dok s druge strane Rijeka nikako nije mogla konstrolirati kombinatoriku Modrića, Vugrinca, Eduarda, Etta, Buljata i ostalih.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

U 36. minuti Vugrinec je lijepo promiješao gostujuću obranu, no završni pas je morao biti bolji, ali četiri minute kasnije "Vuga" se iskupio. Dinamovo pojačanje iz Rijeke lijepo je odigralo glavom za Modrića koji je izbjegao zaleđe, ostao sam na 10-ak metara od gola, te lijepim prizemnim udarcem pogodio isto mjesto kao i Etto za 2:0 Dinama. Bilo je to ujedno i sve vrijedno spomena u prvom dijelu u kojem je igrala samo jedna momčad - Dinamo.

Međutim, sve dobro što je Dinamo radio cijelo prvo poluvrijeme jednom je pogreškom kompromitirao Ivan Turina. Dinamov vratar teško je pogriješio u 51. minuti, ispala mu je lopta iz ruku nakon laganog ubačaja, a iskusni Elvir Bolić bio je na pravom mjestu, odmah je kaznio pogrešku Dinamovog golmana, a mora se priznati da i nije imao težak posao. Utakmica koja je izgledala riješeno u tom je trenutku opet ušla u zonu neizvjesnosti.

Pokušali su Plavi odmah uzvratiti, brzo su kombinirali Modrić i Vugrinec, mladi veznjak je na kraju došao u izglednu situaciju na 15-ak metara od gola, a lopta je prošla par centimetara pored desne vratnice. Rijeka, pak, pokušava preko svoje pulske veze koja je ušla početkom drugog dijela, Lukunić je odlično centrirao u sredinu za Manuela Pamića koji katastrofalno reagira glavom i loptu umjesto prema Turini šalje - od njega.

Nakon što je sudac Kovačić ostao nijem prilikom jedne dvojbene situacije u Dinamovom kaznenom prostoru, u 60. minuti nije dvojio prilikom starta Bosnara na Ettou te je pokazao na bijelu točku. Eduardo je bio izuzetno samouvjeren, lagano je izveo udarac pod gredu po sredini gola, Žilić je već otišao u svoju lijevu stranu - 3:1 za Dinamo.

Potvrda sjajne Eduardove forme stigla je u 67. minuti kada je postignut najljepši gol utakmice. Modrić je fino iz prve izbacio Vugrinca na desnoj strani, Vuga je pak lijepo vidio da je u sredini nečuvan Eduardo, a Dinamov napadač lijepo štopa loptu i onda s 10 metara silovito šalje loptu pod gredu Žilićevog gola za 4:1.

Iako se do kraja možda mogla očekivati Dinamova rapsodija, Modri su usporili, a Riječani se pojačanom agresivnošću spasili poniženja. Većih prilika nije bilo, no Dinamu je to bilo i više nego dovoljno. Osvojen je treći Superkup, Kužeova momčad nije mogla poželjeti bolji uvod u sezonu...

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!