Nogomet

Rijeka - Hajduk: Jadranski derbi u sjeni nereda

Igor Dragozetić • subota, 02.11.2002.

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Riječani su nastavili svoj crni niz. Ubilježili su peti uzastopni poraz, deveti u ovoj sezoni. Hajduku je trobod bio dovoljan jedan gol, za kojeg se u 48. minuti pobrinuo Zvonimir Deranja.

Početnih desetak minuta pripada domaćoj momčadi no sve se svelo na poluprilike Batkoskog. U 21. minuti griješi Skočibušić, Deranja dolazi do lopte, prolazi po desnoj strani, ulazi u kazneni prostor, ali njegov oštri, prizemni udarac odlično brani Kalinić. Dvadesetak minuta kasnije uslijedila je nova šansa za Splićane. Đolonga izvodi slobodni udarac s više od 25 metara, lopta se spušta pod samu gredu no još jednom fenomenalno intervenira riječki vratar.

Nakon samo tri minute igre u nastavku bijela obrana je kapitulirala. Bule je prošao po desnom krilu, uputio centaršut, a sa pet metara loptu u mrežu "zakucava" Zvonimir Deranja. Nažalost, to je bilo sve od nogometa u jadranskom derbiju. Nakon pogotka igrači nisu prikazali ništa vrijedno spomena, a glavne uloge su preuzeli navijači Rijeke.

Momčadi s Kantride sada slijedi neugodno gostovanje u Kranjčevićevoj, dok će Hajduk svoju bitku za naslov prvaka nastaviti protiv Šibenika.

Prekid

Događaji u 40. minuti prvoga dijela dali su naslutiti kako bi ova utakmica mogla imati i svoju ružnu stranu. Došlo je do komešanja na istočnoj tribini, gdje je bilo smješteno oko 400 navijača Hajduka. Umiješala se interventna policija, a nažalost na kraju i hitna pomoć. Nakon sam minutu - dvije pripadnici Armade pokušali su krenuti sa zapadne tribine prema Torcidi na istoku, ali su srećom spriječeni. Stanje na tribinama bilo je mirno do 60. minute kada su riječki navijači, već tradicionalno, priredili bakljadu koja je uzrokovala manji požar na dijelu inventara koji koristi atletski klub.

U 77. minuti neredi su doživjeli svoju kulminaciju. Pripadnici Armade probili su vrata koja sa zapadne tribine vode na teren i uzrokovali prekid susreta. Ostaje nejasno zašto se igrači nisu istoga trenutka povukli u svlačionice već su se neki od Hajdukovih prvotimaca pokušali obračunati s navijačima. S druge strane, igrač Rijeke, Martin Šarić pokušao je smiriti navijače, da bi na kraju u sveopćoj pomutnji i on dobio udarac, srećom bez posljedica. Prekid je trajao oko 13 minuta koliko je trebalo redarskoj službi da ukloni delikvente s travnjaka.

Ponašanje članova Armade koji su opstruirali utakmicu za svaku je osudu, ali se istovremeno postavlja pitanje kako je uopće moglo doći do te situacije? Naime tijekom tjedna glasno se najavljivalo kako će utakmica biti prekinuta u slučaju negativnog rezultata, ali očito nitko od odgovornih to nije dovoljno ozbiljno shvatio.

Po već ustaljenom scenariju sada će uslijediti prebacivanje odgovornosti i pranje ruku. Problem se neće riješiti već samo odgoditi do neke nove utakmice koja će zbog nemilih događaja opet izazvati zgražanje javnosti.

Točnih podataka o eventulnim ozljedama navijača za sada nema. Hoće li netko napokon pokušati riješiti problem huliganstva na stadionima ostaje da vidimo. Primjer s Kantride ne daje ohrabrenje, jer su neki od začetnika današnjih nereda po završetku utakmice umjesto u policiji slobodno šetali - stadionom.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!