Nogomet

Dinamo - Varteks: "Petarda" za potvrdu naslova prvaka

Davor Sajko • subota, 17.05.2003.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Poraz proteklog vikenda od Hajduka odrazio se na popunjenost maksimirskih tribina na današnjem susretu Dinama protiv Varteksa. Unatoč lijepom i toplom vremenu tek je oko 3.500 gledatelja odlučilo subotnje popodne provesti gledajući sraz "modrih" i "krojača". Međutim, s obzirom na razvoj događaja u zapadnom dijelu Zagreba, danas su "modri" i matematički osigurali ovosezonski naslov prvaka.

Slika 4 od 4.
Foto: Dražen Patarčić

Započeli su domaći igrači agresivno pokušavajući što prije doći do vodstva, međutim da na vratima i opet nije bilo izuzetno raspoloženog Butine, Varteks je u čak dva navrata mogao doći do izuzetno ranog vodstva. Prvo je Huljev pucao s 10-ak metara, ali "modra jedinica" je odličnom reakcijom spasila svoju mrežu. Nekoliko minuta kasnije ponovio je to Butina još jednom nakon udarca Halilovića. Ništa više precizni nisu na suprtonoj strani bili domaći napadači. Prvo Mitu, a nakon toga i Mujčin propustili su "modre" iz izglednih prilika dovesti do vodstva.

Slika 3 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

Otvorilo se sve nakon Olićevog prvog, od današnja tri pogotka. Smoje je nakon kornera bio najviši, spustio za Olića koji je podmetnuo nogu i doveo Dinamo u vodstvo. Bio je to početak kraja varaždinskim nadanjima u povoljan rezultat. Mogao je Hrman da je bio prisebniji dovesti do rezultatske neizvjesnosti, ali Butina je i njegov udarac "pročitao" i još jednom "zaključao" svoja vrata. Četiri minute je "modrima" nešto kasnije bilo dovoljno da riješe pitanje pobjednika. Prvo je Olić iskoristio dodavanje Mitua, a u 39. minuti Jurić je odmjerenim udarcem s vrha kazenog prostora po treći puta savladao Mađarića.

Slika 2 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

U nastavku je tempo pao. "Modri" su bili zadovoljni visokim vodstvom, dok Varaždinci nisu imali motiva pokušati sustići prednost domaćina. Uspavanu atmosferu uveseljavali su i danas raspoloženi Bad Blue Boysi, a erupciju oduševljenja izazvala je objava rezultat iz Kranjčevićeve. Započelo je tada slavlje, a na travnjaku je došlo do živosti koje je rezultiralo s još tri pogotka.

Olić je u 70. minuti iskoristio neodlučnost Varteksove obrane i po treći se puta upisao u listu strijelaca. Vodstvo od 4:0 odrazilo se na koncentraciju zadnjeg "modrog" reda i Varteks je to u 77. minuti okrunio pogotkom. Halilović je nakon dodavanja Vukmana izbio sam pred Butinu, koji je ovaj puta bio prisiljen loptu vaditi iz mreže. Četiri minute prije posljednjeg sučevog zvižduka Smoje je iskoristio gužvu pred Mađarićem i postavio konačnih 5:1.

"Petardom" uz Olićev hat-trick je Dinamo dva kola prije kraja osigurao naslov prvaka Hrvatske nakon dvije godine posta. U preostala dva susreta "modri" će u Vinkovce, Cibaliji u goste, dok će u posljednjem kolu pred svojim navijačima protiv Kamen Ingrada proslaviti danas osvojeni naslov prvaka.


Dražen Besek, trener Varteksa: "Čestitke Miroslavu Blaževiću i Dinamu na potpuno zasluženoj tituli prvaka Hrvatske. Mislim da smo igrali onoliko koliko možemo u ovom trenutku, a Dinamo je igrao onoliko koliko je bilo potrebno. Nismo iskoristili dvije šanse kod 0:0, a kasnije je Dinamo samo svoju kvalitetu pretvorio u pobjedu."

Miroslav Blažević, trener Dinama: "U igru smo ušli jako ozbiljno. Butina je opet bio na visini svoje reputacije obranivši dvije izuzetne prilike Varteksa. Ali mislim da bi bez obzira na to i eventualno vodstvo Varteksa, Dinamo sigurno došao do pobjede. Danas smo realizirali naš zacrtani cilj s početka sezone. Napokon smo prvaci Hrvatske."

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!