Nogomet

Dinamo - Slaven: Cvitanovićev 300. pogodak za kraj

Davor Sajko • nedjelja, 27.05.2001.

Iznenađujuće malo gledatelja se okupilo na maksimirskom stadionu gdje je Dinamo "jurio" pobjedu i osluškivao rezultat u Varaždinu. Tek je oko 8.000 navijača očekivalo naslov prvaka. Dinamo je u poslednjem kolu nastupio bez kažnjenog Sedloskog, a gosti iz Koprivnice nadali su se povoljnom rezultatu koji bi im sljedeće sezone osigurao nastup u Kupu UEFA.

S obzirom da su utakmice u Varaždinu i Zagrebu ovisile jedna o drugoj u raznim kombinacijama bilo je potrebno da i istovremeno počnu. Međutim, zagrebački je susret u odnosu na varaždinski "kasnio" nešto više od pola minute.

Dinamo je odmah krenuo silovito i prislio goste da se povuku na svoju polovicu. Htjeli su "modri" što ranije riješiti dilemu i osigurati vodstvo koje bi im osiguralo mirniji nastavak. Međutim, prvu pravu priliku imali su Koprivničanci kada je iz slobodnog udarca s 20-ak metara zaprijetio Kacić, ali Butina je bio na mjestu. Samo minutu kasnije Cvitanoviću je malo nedostajalo da ubilježi svoj 300. pogodak za modri sastav. Slobodni udarac s 20-ak metara iskosa lijevo odbio se od živog zida, zamalo prevario Solomuna, ali gostujući vratar posljednjim snaga uspio je loptu skrenuti i lopta se od stative vratila u teren. Ubrzo nakon toga vijest o Hajdukovom vodstvu proširila se stadionom, ali Dinamo je uzvratio istom mjerom. Otprilike onoliko koliko je kasnio početak susreta u Maksimiru, toliko je kasnije Balaban doveo "modre" u vodstvo u odnosu na Hajduk. Slavenova je obrana pogriješila na svojoj polovici, lopte se dokopao Šokota, odlično uposlio Balabana na lijevoj strani koji se sjurio u gostujući kazneni prostor i doveo Dinamo u vodstvo. U tom trenutku sve je bilo opet na početku, naslov su jednom rukom držali Splićani. U 17. su minuti gosti mogli doći do poravnanja rezultata. Drpić je loše reagirao, a Bajsić je po lijevoj strani ušao u kazeneni prosto, ali njegov centaršut ostao je neiskorišten s obzirom da u sredini nitko od njegovih suigrača nije pratio njegov prodor. Tada dolazi do provale oduševljenja na stadionu. Varteks je u Varaždinu poravnao rezultat i u tim trenucima Dinamo je bio u prednosti, ali još je daleko bio kraj susreta. Dinamo je i dalje tražio pogodak, ali osim terenske nadmoći konkretne prilike sredinom prvog dijela nije bilo. Jurčec je sredinom prvog poluvremena zaprijetio po lijevoj strani, ali Butina je bio brži i otklonio opasnost za svoja vrata.

U tim se trenucima u Varaždinu rezultat mjenjao kao na filmskoj vrpci, a isto tako se mjenjalo raspoloženje na maksmirskim tribinama. Pogotcima Varteksa veselili su se Bad Blue Boysi dok je prilikom izvođenja jedanaesterca Hajduka na stadionu vladao muk. Međutim, Dinamo je bio onaj koji je diktirao igru, ali je Slaven prijetio. Pet minuta prije kraja prvog dijela nakon kornera lopta Šokota je prsima pokušao smiriti loptu u kaznenom prostoru, ali lopta je iznenadili Butinu i od stative se odbila Crncu koji s dva-tri metra nije uspio savladati domaćeg vratara. Kada se već polako očekivao kraj prvog dijela odličnu su akciju izveli Dinamovi igrači. Loptu je presjekao na svojoj polovici Agić, proslijedio je do Šokote koji je iz prve uposlio Balabana u trku. Balaban je nije propustio odličnu priliku i pretrčavši skoro cijelu protivničku polovicu odličnim udarcem savladao Solomuna. Rezultatom od 2:0 otišlo se i na odmor.

Nastavak nije donio previše uzbuđenja. Tek štose krenulo s centra gosti su još jednom propustili priliku postići pogodak. Po desnoj je strani prošao Jurčec, ubacio u sredinu gdje je Butina odličnom reakcijom uspio savladati udarac Dodika glavom s nekoliko metara. Kad već Slaven nije iskoristio svoju priliku, na suprotnoj su strani uzvratili domaći. Po sredini je Šokota došao do lopte, efektno petom iz igre izbacio jednog od gostujućih igrača, a onda s desetak metara iskosa preciznim udarcem prisilio Solomuna da po treći puta vadi loptu iz svoje mreže. Tu je bio i kraj ovog susreta. Tek se osluškivalo stanje u Varaždinu. Igra se primirila, ali Balaban nije. U 61. minuti je primio loptu na desnoj strani, ušao u kazneni prostor i preciznim udarcem po treći puta na današnjoj utakmici savladao Solomuna. Samo minutu kasnije na suprotnoj su strani uzvratili gosti. Lopta se nakon gužve u domaćem šesnaestercu odbila do Bajsića koji je preciznim udarcem s vrha kaznenog prostora smanjio na 4:1. Domaći napadači nisu dugo čekali s odgovorom. U 65. minuti je Cvitanović odlično prošao po desnojstrani, ubacio, a najviši je u skoku bio Šokota kojem nije bilo teško savladati Solomuna. Dvije minute kasnije zbio se i najljepši trenutak ovog susreta. Igor Cvitanović nakon 12 godina (s prekidima) u modrom dresu postiže svoj jubilarni 300. pogodak. Pilipović je na sredini oduzeo loptu, povukao, na lijevoj strani uposlio Šokotu koji je nesebično dodao do Cvitanovića koji je se nekoliko metara loptu pospremio iza Solomunovih leđa. 6:1 bio je rezultat koji je zadovoljio modre, a tek deset minta prije kraja susreta Radiček je nakon kornera uspio smanjiti na 6:2.

Bez obzira što nisu uspjeli osvojiti naslov prvaka, Bad Blue Boysi na sjevernoj i istočnoj tribini nisu prestajali tijekom cijelog susreta s navijanjem. Tek se u trenucima kada je rezultat u Varaždinu bio povoljan za "modre" atmosfera još više uzavrela, ali krajem susreta kada je bilo vidljivo da od naslova nema ništa BBB su se sjetili svih svojih ljubimaca.


Mladen Frančić, trener Slven Belupa: "Čestitke Dinamu na zasluženoj pobjedi i možda smo malo razočarali zagrebačku publiku. Dinamo je bio ipak pretežak protivnik da bi se mi ovdje u Maksimiru "vadili". Kod rezultata 1:0 i 2:0 nismo iskoristili nekoliko izglednih prilika i to je bilo ključno. Međutim, bez obzira na današnji visoki poraz moram biti zadovoljan, jer je Slaven ove sezone po drugi puta zaredom osvojio peto mjesto."

Renato Jurčec, Slaven Belupo: "Teško mogu poslije ovakvog poraza bilo šta reći. "Pukli" smo posije dva poraza u Koprivnici i teško je bilo vratiti se ovdje u Zagrebu. Ovime bih želio uputiti čestitke Hajduku na osvajanju naslova, kao i Igoru Cvitanović na njegovom 300. pogotku za Dinamo."

Ilija Lončarević, trener Dinama: "Napravili smo svoj posao do kraja, međutim nismo uspjeli osvojiti prvenstvo. Hajduk je pobijedio u Varaždinu okitio se naslovom prvaka te mu čestitam. Malo osječam prazininu, nakon ove utakmice, ali nipošto i tragediju. Ova je utakmica pokazala da su navijači klub opet jedno što je izuzetno važno. Sada je na nama da u ovom ozračju krenemo u novu sezonu i po novi naslov prvaka."

Igor Cvitanović, Dinamo: "Prije svega čestitke Hajduku na osvajanju prvenstva. Žao mi je što u svojem posljednjem nastupu nisam osvojio prvenstvo, ali danas smo ostvarili zasluženu pobjedu u susretu u kojem je bilo izuzetno mnogo prilika. Svojim sam 300. pogotkom obilježio svoj 12-godišnji nastup u Dinamu. Teško je da ću i sljedeće godine nositi Dinamov dres. Dugovanja koja klub ima prema meni te činjenica da imam 31 godinu i želju da se ipak dokažem u Europi ne idu u prilog mom ostanku u Zagrebu."

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!