Nogomet

Varteks - Zadar: Uvjerljiva pobjeda kao zalet za Europu

Goran Štimec, Krešimir Stančić • srijeda, 10.10.2001.

Nakon što je Varteks prije 10 dana "zalio" svoje navijače, uzavrele nakon europskog uspjeha, "velikom bačvom hladne vode" izgubivši od TŠK-a 4:1, došao je dan za "ispriku." Kao sredstvo "isprike" ponuđena je momčad Zadra. Solidna, prema svojim dosadašnjim rezultatima vrlo čvrsta ekipa koja je zasigurno željela iskoristiti psihološku labilnost kojoj su skloni Varteksovi igrači.

Varteks je krenuo s napadačkim akcijama od prvog sučeva zvižduka. Tako se od 1.-8. minute redaju opasne situacije pred golmanom zadarskog kluba od kojih su najvažnije one u 1.minuti kada Bjelanović ulazi u šesnaesterac, ali umjesto udarca loše dodaje loptu Kariću pa prigoda propada, te udarac Hrmana slijeva u vratara. No koliko je ofenzivni dio Varteksove ekipe djelovao opasno i razigrano, obrana je svojim greškama iz nevinih situacija stvarala šanse Zadranima od kojih je ona u 7.minuti završila udarcem prema golu, ali i obranom Mađarića.

U jeku Varteksova pritiska dogodila se i jedna fatalna greška obrane pri čemu je Granić na kraju bio prisiljen oboriti zadarskog igrača u domaćem kaznenom prostoru. Sudac Kovačić je trčeći,ruku uperio na 11m, a Zadar je nakon udarca Gajsera poveo s 1:0. u 13. minuti. Nakon toga se u domaće igrače uvukla stara boleština zvana "psihološki šok" pa je sljedećih 6 minuta bolje zaboraviti.

U 19. minuti Karić je zaradio slobodni udarac s lijeva na 20m. Slobodnjak je izveo Mumlek, najbolje je skočio Granić i glavom pogodio za 1:1. S izjednačenjem je krenuo dio utakmice koji možemo nazvati: "Varteksov napad melje, obrana iritira navijače, a Zadar je sterilan". Od 20 do 41 minute redaju se brojne prilike, poluprilike i opasne situacije pred zadarskim golom, no niti jedna lopta nije završila na pravom mjestu. Ipak, kad neće iz izrađenih akcija, ide iz daljine. U 41.minuti Kastel je dobio loptu na 30m, napravio korak,dva i opalio, a lopta je odsjela u lijevom kutu gola Smodlake. 2:1 za Varteks!

Odmah nakon povećanja vodstva Varteks je imao dobru šansu. Bio je slobodni udarac koji je izveo Mumlek. Nabacio je u 16 metara no lopta je za centimetre promašila više podmetnutih glava. Poluvrijeme je završilo novim golom. Sabolčki je izvrsno projurio po desnoj strani, ušao metar u kazneni prostor Zadra, nabacio na glavu Bjelanovića i to je bilo 3:1 za Varteks.

Drugi dio utakmice započeo je šansom Zadra u 47.minuti no udarac zadarskog igrača Mađarić je obranio.Od tad pa do 63.minute nizale su se prilike Varteksa od kojih je za izdvojiti udarac Bjelanovića sa 23 metra u spoj grede i vratnice. Zadar je priliku dobio nakon prekršaja Kristića na 20m nakon kojeg je Gajser iz slobodnog udarca gađao neugodno blizu gola Mađarića. Mumlek -Karić-Bjelanović: tako je tekla Varteksova akcija u 63. minuti u kojoj je ovaj posljednji pogodio mrežu za vodstvo Varteksa 4:1. Brzo, jednostavno i lijepo.

Postigavši četvrti gol Varteks je malo prikočio tako da je nekih desetak minuta igra bila u padu, no u 75 minuti je Drobne, koji je zamijenio Mumleka, napravio dobar prodor i nabacio za Bjelanovića koji pogađa za 5:1 i svoj hat-trick.Do kraja susreta Varteks je nastavio s opsadom, totalno pregazivši goste no nije bilo izrazitije šanse.

Zato je sudac Kovačić malo razdrmao gledatelje dosudivši sumnjiv jedanaesterac za Zadar, no udarac Gajsera Mađarić je ovog puta obranio. Varteks je danas nadigrao Zadrane, vidjeli smo mnogo golova, no u ukupnom dojmu nešto nedostaje: neujednačenost izvedbe obrane i napada. Obrambeni dio momčadi Varteksa možda nije učinio puno katastrofalnih grešaka, ali je užasno iritirao navijače sitnim nespretnostima i manjkom koncentracije u čemu je prednajčio mladi reprezentativac Ivan Režić. Na kraju svega ipak - zaslužena uvjerljiva pobjeda Varteksa, koja će mu podići samopouzdanje prije novih europskih iskušenja.

Izjave nakon utakmice

Stanko Mršić, trener Zadra: "Igrali smo bez dosta igrača, u nekompletnom sastavu, no to ne umanjuje uspjeh Varteksa, kao niti nekoliko spornih situacija. Neki moji igrači su pokazali da im u ovoj momčadi nije mjesto. Nismo klapa i morat ćemo puno raditi da se to ispravi."

Branko Janžek, trener Varteksa: "Čestitam igračima što su se uspjeli vratiti, nakon poraza od TŠK-a, odličnom igrom i kolektivnim pristupom. Imali smo malo problema u obrani početkom susreta, ali to je naša stara boljka koju polako riješavamo i nadam se da ćemo je riješiti. Nakon izjednačenja držali smo igru pod kontrolom i ovakva pobjeda je više nego zaslužena.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!