Nogomet

U uzbudljivoj završnici belgijskog prvenstva, Anderlecht lovi prvi naslov prvaka nakon sedam godina

Mario Borko • srijeda, 24.04.2024.
U uzbudljivoj završnici belgijskog prvenstva, Anderlecht lovi prvi naslov prvaka nakon sedam godina
Foto: EPA

U 35. kolu belgijske lige, Anderlecht dočekuje Cercle Brugge. Ljubičasto-bijeli trenutno su vodeći, a na rekordni 35. naslov prvaka čekaju sedam godina…

Nakon 30. kola belgijska se liga dijeli na tri dijela. Prvih šest momčadi međusobno razigravaju za prvaka, idućih šest za mjesto koje vodi u razigravanje za Europu, a posljednje četiri bore se za ostanak. Najzanimljivije je dakako u Ligi za prvaka, a tamo vodeći Anderlecht dočekuje šestoplasirani Cercle Brugge i brani prednost od dva boda ispred prvog pratitelja Club Bruggea.

Igraj na utakmice belgijskog prvenstva na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prije početka Lige za prvaka bodovi se prepolovljuju, a žrtva takvog sustava bio je Royale Union Saint-Gilloise. USG je nakon 30. kola imao 19 bodova više od Club Bruggea i sedam više od Anderlechta, a sada je nakon četiri uzastopna poraza pao na treće mjesto. Ljubičasto-bijeli ove sezone nisu imali europskih obaveza i držali su konstantu u domaćem prvenstvu. U Ligi za prvaka kod kuće su pobijedili Royal Antwerp i USG, ali su u gostima izgubili od Club Bruggea i Genka.

Dvije utakmice protiv Cercle Bruggea prilika su da se stvori prednost na vrhu, a puno će toga ovisiti o Andersu Dreyeru koji sa 17 golova i osam asistencija predvodi ovu momčad. Drugi najbolji strijelac je još jedan Danac, Kasper Dolberg. On je zabio 14 golova, ali u posljednjih pet utakmica samo se jednom upisao u strijelce. Thorgan Hazard stigao je prije početka sezone kao veliko pojačanje, ali konstantno se muči s ozljedama pa će tako morati propustiti i ovu utakmicu.

Najtrofejniji belgijski klub, otkako je osvojio svoj prvi naslov prvaka 1947. godine, na idući je najduže čekao sedam godina. Klub koji ima pet europskih trofeja nije bio prvak u razdoblju od 1974. do 1981., a ne uspije li ove sezone, nakon 2017., osvojiti naslov, bit će to najduži post u povijesti.

Cercle Brugge je nakon prvog dijela bio peti i tako izborio Ligu za prvaka. Genk i Gent su imali jednak broj bodova, ali presudio je veći broj pobjeda na strani Zeleno-crnih. Klub u kojem je Josip Weber drugi najbolji strijelac u povijesti, a Jerko Tipurić je ostavio dubok trag kao trener, nije bio prvak 94 godine. Ove sezone želi iskoristiti priliku i vratiti se u europska natjecanja prvi puta nakon 14 sezona.

Ključan igrač za Zeleno-crne je Kevin Denkey. Togoanac je najbolji strijelac lige s 25 golova i najzaslužniji je što je njegova momčad uspjela izboriti Ligu za prvaka. Igrač rođen u Francuskoj procjenjuje se na 13 milijuna eura i na ljeto bi trebao ostvariti unosan transfer. Okosnicu momčadi čine većinom mladi igrači, a puno se očekuje od novopridošlog Brazilca Felipea Augusta za kojeg je plaćena rekordna odšteta od tri milijuna eura. Cercle je u Ligu za prvaka startao s pobjedom i dva remija, a u prošlom kolu je kod kuće poražen od Antwerpa.

Mjesto, vrijeme, sudac

Bruxelles, Lotto Park, 20:30 Sudac: Bram Van Driessche

Nedostaju

Anderlecht: Thorgan Hazard, Yari Verschaeren

Cercle Brugge: Senna Miangue, Nazinho, Jordan Varela

Prošli dvoboj

Anderlecht je oba puta ove sezone pobijedio Cercle Brugge. U posljednjem susretu završilo je 2:0 za Ljubičasto-bijele. Zanimljivo posljednji remi u Bruxellesu između ovih dvaju klubova zbio se 2006. godine. Od tada je Anderlecht upisao 15 pobjeda, a Cercle dvije.

Prognoza

Anderlecht je favorit, želi zadržati prvo mjesto i Cercle Brugge mu očito leži kao protivnik.

FOTO: EPA/OLIVIER HOSLET

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!